Kuopion Joulutori
Lauantai 11.12- Keskiviikko 15.12.

Valkoista valoa hohtavat jänikset saapuvat avajaisviikonloppuna Kuopion kauppatorille ilahduttamaan Joulutorin vieraita viiden päivän ajan. Suloiset puput houkuttelevat katsojan pysähtymään ja ehkä samalla pohtimaan teoksen takana vaikuttavaa vakavampaa sanomaa.

Taiteilija Amanda Parerin kotimaassa Australiassa jänis kuuluu vieraslajien joukkoon. Se tuotiin maahan valkoisten maahanmuuttajien toimesta vuonna 1788. Söpöydestään huolimatta jänikset ovat aiheuttaneet Australiassa paljon tuhoa. Minne ikinä ne pomppivatkaan, jättävät ne jälkeensä tuhoa, luonnon monimuotoisuuden köyhtymistä ja harmia kotoperäisille eläinlajeille.

Australiassa jänis on vastakohtien ja ristiriidan ilmentymä. Vaikka ne ovat haitaksi ympäristölle, edustavat ne myös leikkiä, satumaisuutta, ja suloista pörröistä viattomuutta. Jänikset pomppivat mielessämme suloisina, idyllisessä maalaismaisemassa.

“ Voin todeta, että jänis on minulle kuin muusa. Teokseni on kuin mikä tahansa hyvä satu. Se vaikuttaa niin valossa, kuin pimeässäkin. Australiassa jänis edustaa yhtäältä söpöyttä, satua, ja halailuun kutsuvaa pörröistä hahmoa lapsuudestamme, toisaalta saaremme herkän ekosysteemin tuhoutumista, ja luonnon monimuotoisuuden köyhtymistä. Ihmisen ja luonnon välisen suhteen tutkiminen pupujen kautta on ollut minulle mieluisa matka.”
– Amanda Parer, Australia